Blog posts

Italian Pasta Fredda

Italian Pasta Fredda

fitness and nutrition

 Σήμερα θα σας δώσω μία αυθεντική, καλοκαιρινή, πεντανόστιμη συνταγή από τη Νότια Ιταλία με μακαρόνια φυσικά, η οποία τρώγεται και ζεστή, αλλά πολύ περισσότερο κρύα, εξού και το όνομά της “pasta fredda”.
Οι Ιταλοί στην καθημερινότητά τους τρώνε ζυμαρικά τουλάχιστον 5 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας, ως κυρίως γεύμα και η επιτυχία τους βρίσκεται στην απλότητα των υλικών που χρησιμοποιούν. Το φαγητό ετοιμάζεται μισή ώρα πριν το γεύμα και ποτέ δεν κάνουν παραπανίσια ποσότητα, καθώς κάθε ημέρα μαγειρεύουν διαφορετικές συνταγές. Δεν φορτώνουν τις μακαρονάδες με πληθώρα υλικών ή μπαχαρικών και η μοτσαρέλλα είναι όπως η δική μας η φέτα… πάει με όλα…
Στην ερώτησή μου γιατί τρώνε κάθε μέρα ζυμαρικά, η απάντηση ήταν αφοπλιστικά απλή – γιατί είναι φθηνό γεύμα με πολλές παραλλαγές που σε χορταίνει.
Στην δεύτερη ερώτησή μου πως γίνεται οι Ιταλίδες να είναι καλλίγραμμες ενώ τρώνε κάθε μέρα ζυμαρικά η απάντηση ήταν – πως δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες.
Ελπίζω να σας αρέσει όσο κι εμένα…
Είναι πολύ απλή και γρήγορη και φυσικά διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δυο μέρες.
Μπορείτε να την καταναλώσετε ως σαλάτα, αλλά και ως κυρίως γεύμα.

Today I will give you an authentic, summery, delicious recipe from South Italy with pasta of course, which can be eaten hot, but mostly cold hence the name of it “pasta fredda”.
Italians eat pasta in their every day life 5 days of the week at least, as their main meal and the success of the pasta lies in the simplicity of the ingredients they use. The food is getting ready half an hour before they eat and they never overdo it with the quantity because every day they cook a different recipe. They never overload the pasta with a lot of ingredients or spicies and mozzarella is like our feta… it goes with everything…
To my question why they eat pasta every day, the answer was suprisingly simple – because it’s a cheap meal with many variations that satisfies your hunger.
To my second question how is it possible the Italian women to be so thin with great bodies while they eat pasta every day, the answer was – that they do not eat great ammounts.
I hope you’ll like it as much as I do…
It is very simple and fast and you can keep it in the fridge for two days at least. 
You can eat it as a salad, but also as your main meal.

ΥΛΙΚΑ – INGREDIENTS:

  • 500γρ. μακαρόνια (κατά προτίμηση βίδες, γιατί τυλίγονται πολύ ωραία τα συστατικά ανάμεσά τους) – 500gr. of pasta (fusilli is better, because the ingrediends can be beautifully wrapped around them)
  • 2 πακετάκια mozzarella (την κανονική άσπρη) – 2 packs of mozzarella (the white one) 
  • αρκετά φύλλα βασιλικού (κατά προτίμηση φρέσκου, αλλά αν δεν έχετε και ο αποξηραμένος είναι εξίσου καλός) – some basil leaves ( fresh by preference, but if you haven’t then dried basil will do the job as well)
  • ελαιόλαδο (περίπου μισό φλυτζάνι του τσαγιού) – olive oil (almost half a tea cup)
  • κάπαρη (κατά βούληση) – capers (as much as you like)
  • 1 κυπελλάκι ντοματίνια – 1 big cup of cherry tomatoes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ – METHOD:

  • Βάζουμε τις βίδες να βράσουν σε αλατισμένο νερό – We put the fusilli in a pot with salted and boiled water to boil
  • Καθώς τις περιμένουμε να γίνουν, σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα βάζουμε το ελαιόλαδο, κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε, επίσης προσθέτουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο, την κάπαρη και τη mozzarella σε μικρά κυβάκια. – As we wait for the pasta to boil, in a big bowl we add the olive oil, the basil leaves chopped, the capers and the mozzarella cut in small cubes.
  • Μόλις γίνουν οι βίδες τις προσθέτουμε και αυτές και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και έτοιμη!!!! – When the fusilli are ready we add them in the bowl and stir well with all the rest ingredients and it’s ready!!!

ingredients

Tips:

  • Αν τη θέλετε κρύα θα πρέπει να την αφήσετε να κρυώσει ή να την βάλετε στο ψυγείο για λίγο… – If you prefer your pasta cold then you let it be for some minutes or you can put it in the fridge for a few…
  • Δε χρειάζετε να προσθέσετε βούτυρο ή κάτι άλλο λιπαρό στα μακαρόνια σας, γιατί το ελαιόλαδο που θα έχουν είναι ήδη αρκετό – You do not need to add extra butter or oil in your pasta, because the olive oil of the recipe is already enough
  • η γεύση του βασιλικού είναι αυτή που απογειώνει τη συγκεκριμένη συνταγή, οπότε καλό είναι να την αφήσετε απλή, χωρίς να προσθέσετε κάτι άλλο από μυρωδικά – the taste of the basil is what makes this recipe so delicious, so it is better not to add any extra spicies or herbs

italian recipe

pasta

Είναι μια καλοκαιρινή συνταγή που αν σας αρέσει ο βασιλικός και οι λεπτές γεύσεις πιστεύω ότι θα την αγαπήσετε. Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ να μου αφήσετε τα σχόλια σας. Buon appetito!
It’s a summery recipe that if you like the basil and more delicate tastes I think you will love it. If you try it, I will be glad to leave me some feedback in the comments below. Buon appetito!

xxx, Sophie

Leave a Reply